1 av 2
(foto: www.nydalaklostertradgard.se)
2 av 2

Unik klosterträdgård färdig

Den sedan länge planerade Klosterträdgården i byn Nydala i Värnamo kommun står nu färdig. Efter fem år står nu en världsunik klosterträdgård färdig, säger projektledaren Hanne Romanus Haas

- Den är inte bara intressant lokalt eller regionalt. Den är intressant även nationellt och internationellt, säger hon.

Enligt Romanus Haas består det unika i att man, mitt i Sverige, har spår av en anläggning så som Cistercienserna hade det inledningsvis. Enligt henne hade man i Europas anläggningar en ständig modernisering och därigenom har de byggt bort det ursprungliga.

- Ju mer man ser av andra anläggningar, ju mer inser man hur unik Nydala är säger hon.

För femhundra år sedan lämnade de sista munkarna sitt kloster i Nydala. Reformationen var här och de katolska bröderna var inte längre välkomna.

Munkarna lämnade inte bara efter sig en kyrka och ett kloster utan också en komplett trädgård med läkemedelsväxter och grönsakser. Det är den trädgården som idag står färdig. Projektet som varit ett samarbete mellan Länstyrelsen, Länsmuseet, Värnamo kommun och lokala föreningar i Nydala är därmed till ända.

En ny förening har nu skapats i byn, som ska ta hand om skötseln av trädgården.

Kerstin Hägerström är ordförande i föreningen Nydala klosterträdgård och hon är glad över den nya attraktionen i byn, som enligt henne kan locka fler turister till området.

- Jag tror att den är väldigt viktig för Nydala. Vi kommer få fler besökar och vi kommer synas mera.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".