Arkivbild. Räddningstjänsten vallar in efter översvämningarna i länet. (foto: Scanpix)

Vattennivåerna stiger igen efter nya regn

Regnet som kommit de senaste dagarna har gjort att vattnet återigen stiger i flera små och medelstora vattendrag i nordöstra delen av Jönköpings län.

- Det har regnat hela natten och det har fortsatt under förmiddagen. Det har gjort att det förvärrats lite, säger Tommy Gustavsson som är räddningschef i Aneby.

SMHI varnar nu för mycket höga flöden under de närmaste dagarna, även om nivån i de flesta vattendragen inte kommer att nå riktigt samma nivåer som under förra veckan.

Även i sjöar är nivåerna höga och även där väntas nivåerna stiga, enligt SMHI. För personalen på räddningstjänsterna på Höglandet betyder det att de får fortsätta slita ett tag till.

- Så länge vi har stigande, eller kulminerande, nivåer så kommer vi forsätta med den här bevakningen och pumpningen. Sedan är tanken att vi ska kunna avveckla och det blir sommar igen fortsätter Gustavsson.

Bara i Aneby har det byggts 600 meter invallning och de fortsätter bygga och pumpa på flera håll, just nu är de bland annat igång i Frinnaryd.

- Det har varit mycket med översvämningarna i två och en halv vecka nu, det har gjort att personalen på räddningstjänsten, på hemvärnet och andra fått slita mer eller mindre dygnet runt.

David Westh
david.westh@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".