Brandfara när husvagnar står för tätt

Det råder stora brister i brandsäkerheten på flera campingar. Det visar en granskning som Sveriges Radio gjort.

Husbilar och husvagnar står för nära varandra, trots att det finns tydliga regler om vilka avstånd som gäller för att undvika en snabb spridning vid en eldsvåda.

High Chaparral i Hillerstorp är en av de campingplatser som ingick i undersökningen. Flera gäster kan där lätt peka ut husvagnar och husbilar som står för tätt.

- Som vi står nu är det ingen fara. Men det finns de som står närmare. Smäller det i ena vagnen smäller det i andra, säger Laila Eriksson.

- Det finns några ställen där tält, husvagnar och bilar står väldigt tätt, säger Pia Magnusson.

Fyrametersregeln ska gälla
Enligt Räddningsverket ska avståndet mellan alla campingenheter vara fyra meter. Med det menas att från en husbil, eller från ett förtält om ett sådant finns, ska det vara minst fyra meter till närmsta granne.

I lagen står tydligt att det är campingägarnas ansvar att se till att brandsäkerheten är tillräcklig.

Flera vagnar står för nära
När Sveriges Radio besöker High Chaparral och Rosenlunds camping i Jönköping finns många fall av husvagnar eller husbilar som står närmare än fyra meter från varandra. På High Chaparral är avstånden för korta mellan 23 av 122 bilar, medan elva av 61 på Rosenlunds camping bryter mot fyrametersregeln.

- Jag tycker absolut inte man ska bryta mot den här regeln. Under försök har man fått fram att fyra meter är ett säkert avstånd, säger Tommy Krut, brandmästare på räddningstjänsten i Jönköping.

Allmänheten kan anmäla
Vad ska ni som ansvarig myndighet göra åt det här?

- Vi får ju följa upp detta. Dock kan vi inte ha en kontinuerlig bevakning av varje campingplats. Vi har en tillsynsplan som gör att vi med viss kontinuitet gör kontroller på campingplatser. Men det är upp till allmänheten att anmäla eventuella brister till oss så får vi göra förnyade kontroller.

Campinggäster önskar information
Förutom avstånden mellan husbilar och husvagnar finns det också gäster som önskar mer av brandsäkerheten på campingarna.

- Den kunde bli lite bättre. Det kunde varit mer information om säkerheten, säger Laila Eriksson, gäst på High Chaparrals camping.

Mikael Kulle
mikael.kulle@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista