Tätt packat på High Chaparral. Foto: Mikael Kulle/SR.

Campingar bryter mot fyrametersregeln

Flera campingplatser bryter mot reglerna om fyra meters avstånd mellan husbilarna som står där, det visar Sveriges Radios granskning. High Chaparral är en camping i Jönköpings län där avstånden var för korta när nyheterna var på besök.

Ett högt besökstryck – det säger Ulf Thelander är förklaringen till att husbilar och husvagnar står för nära varandra när Sveriges Radio är på besök.

Säkerheten i övrigt har dock blivit bättre, det bekräftar några besökare, och High Chaparral har i år en uppsamlingsplats och egen brandbil. Dessutom finns brandposter och personal som fått utbildning.

Men flera gäster som nyheterna pratar med efterlyser också mer information om säkerheten. Det är något som Ulf Thelander utesluter.

– Det finns ingen möjlighet att prata med alla. Skyltar, brandsläckare och dylikt är väl placerade och synliga. Någon övrig information har vi inte mer än det papper som alla får att lägga i framrutan, säger Ulf Thelander.

På Rosenlunds camping, där det är tätt mellan husvagnarna vid Sveriges Radios granskning, är en karta med brandposter också den enda information som ges.

– Vi informerar väl egentligen inte mer än att man får en broschyr som gäller för campingen. Där är brandposterna utsatta, säger Hans Sörman.

Men något mer talar ni inte om för gästerna?
– Nej, det gör vi inte.

Borde ni inte tala om för varje gäst vad som gäller?
– Det skulle bli väldigt jobbigt.

När det gäller kritiken mot att husvagnarna står för tätt på Rosenlunds camping påstår Hans Sörman att regeln om fyra meter bara gäller mellan bilarnas långsidor.

– Det är sidan på husvagnen det gäller, säger han.

Brandmästare Tommy Krut på Räddningstjänsten i Jönköping dementerar den uppgiften.

– Avståndet mellan de här campingenheterna är fyra meter, oavsett om det är sidan, framsidan eller baksidan man mäter, säger han.

Vad tycker du ovissheten bland campingägarna?
– Jag har inga kommentarer till det. Men det är campingägaren som ska se till att regelverket efterlevs av gästerna, säger Tommy Krut.

Mikael Kulle
mikael.kulle@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".