Dömd sjuksköterska riskerar jobbet

En sjuksköterska från Eksjö som dömts för sexuella brott bör inte få behålla sin sjuksköterskelegitimation. Det anser Socialstyrelsen som nu begär att legitimationen ska återkallas.

Sjuksköterskan dömdes både i tingsrätten och hovrätten till fyra månaders fängelse. Brotten det handlar om, sexuellt ofredande och medhjälp till sexuellt tvång, är så allvarliga att det rubbar den tillit som allmänheten har rätt att känna till en sjuksköterska.

Det anser Socialstyrelsen i Jönköping och har därför lämnat in en begäran til HSAN, Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, om att sjuksköterskan ska bli av med sin yrkeslegitimation.

Sexuella övergrepp
Det var våren 2005 som sjuksköterskan, en kvinna i 45-årsåldern från Eksjö kommun, begick sexuella övergrepp mot sin egen dotter.

Kvinnan hade sex med sin dåvarande pojkvän medan den då 15-åriga flickan fanns i samma rum och tvingades att se på. När mannen höll fast flickan och smekte henne gjorde inte mamman någonting för att stoppa honom.

Fängelsestraff
Straffet blev fyra månaders fängelse för mamman och domen har vunnit laga kraft.

Nu lutar det åt att kvinnan inte får fortsätta inom sitt yrke heller. Socialstyrelsen menar att brotten hon dömts för gör henne olämplig som sjuksköterska.

Jessica Sonelius
jessica.sonelius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".