Stabilt väderläge trots översvämningar

Medan SMHI har utfärdat en klass tre-varning för Östergötland bedöms översvämningssituationen i Jönköpings län nu vara stabil.

– Just nu känns läget ganska bra. Vi har några händelser i Gränna efter nattens larm, men det går åt rätt håll, säger David Högberg, Räddningschef.

Gränna är hårdast drabbat av nattens regnmassor – det rapporteras på sina håll om att så mycket som 70 mm regn har fallit.

Söder om Gränna, i Röttle, har räddningstjänsten utrymt två fastigeheter och byn är under övervakning eftersom det finns risk för att dammen ska rämna.

Problem vid Vättern
Svårigheterna har under måndagen varit störst kring Vättern – men problemen med vattenmassorna har ändå fortsatt i hela nordöstra delen av länet.

I Aneby stiger fortfarande vattennivånerna i sjön Ralången och i Svartån. Anebysjön sjunker däremot sakta.

En del mindre vägar på Höglandet är avstängda på grund av att de underminerats av vatten och arbetena med översvämningar fortsätter även i Tranås.

SMHI varnar
I Östergötland har SMHI just utfärdat en klass tre-varning på grund av de extremt höga flödena. För vårt län gäller fortfarande varning klass två – som innebär risk för höga flöden vid vattendragen i nordöstra delen.

I och med det här så vill David Högberg som är räddningschef i beredskap för länet råda allmänheten att iakkta viss försiktighet.

– Det man kan tänka är att ta det försiktigt vid vatten som strömmar där det normalt inte strömmar. Det är ostabilt med risk för ras, säger David Högberg. 

Så mycket mer regn är dock inte att vänta – åtminstone inte på ett tag.

Anna Eriksson
anna.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".