Nazister får fäste i Värnamo

Nazister börjar nu få fäste i Värnamotrakten. Det är ett par aktivister i Sveriges största nazistorganisation - Nationalsocialistisk front, NSF, som har flyttat till Värnamo under senare år.

En aktiv medlem i NSF har flyttat till Värnamo från en ort i Östergötland - och en annan har flyttat tillbaka till Värnamo efter att ha bott i Göteborg ett tag.

Det finns även flera andra som flyttat dit och som nu försöker blåsa liv i nazismen och rekrytera fler medlemmar i Värnamo enligt uppgifter från tidskriften Expo.

Nationalsocialistisk front är sveriges största nazistorganisation och har ungefär 500 medlemmar.

Ett tag fanns det framträdande nazister i Mullsjö och Tenhult. Men på de orterna har nu naziströrelsen tonats ner lite och istället alltså ökat sin aktivitet i Värnamotrakten.

Enligt Expo så är NSF en extrem organisation som framför allt fungerar som stora gäng på vissa orter. Vissa drivs av en stark ideologi medan andra mest dras till organisationen som en subkultur - ett sätt att vara annnorlunda och protestera. De flesta medlemmar är unga men det finns även de som är över 30 och mer etablerade i samhället.

Alexandra Petersson

alexandra.petersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".