Vanlig vägunderhållning får vänta till förmån för regnskadade vägar. Arkivbild/SR Jönköping

Regnskadade vägar tar Vägverkets resurser

Vägverket får ökade kostnader i mångmiljonklassen efter de senaste veckornas regnoväder.

Och de oväntade utgifterna kommer att få konsekvenser för det vanliga underhållet av länets vägar.

- Vi har inte riktigt läget under kontroll än, men arbetet går ganska bra nu. Det har ju slutat regna och vi försöker återställa de skadade vägarna, säger ställföreträdande trafikdirektör Anna Ward berättar om hur arbetet fortgår.

Underminerade vägar kostar mest
Vattnet som legat på vägarna har skapat de största kostnaderna för Vägverket. Underminerade, lösa vägbanor kräver insatser för att det åter ska vara säkert att köra på dem.

Nu har också prislapparna för arbetena börjat räknas ihop. Det första regnovädret för ett par veckor sedan kostar Vägverket i den sydöstra regionen mellan 5 och 10 miljoner kronor.

Omprioriteringar väntar
När det gäller de senaste dagarnas regn så har inte vattnet drabbat lika känsliga områden. Kostnaden där uppgår inte till lika mycket - men fortfarande blir kostnaden en i miljonklassen.

Och de plötsliga utgifterna gör att Vägverket nu får ändra i sina prioriteringar. Det kommer påverka det normala vägunderhållet.

- Ja, den här kostnaden måste vi ju ta och vi ska titta på hur vi kan omfördela pengar genom skjuta andra åtgärder på framtiden, säger Anna Ward.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".