En rad kommuner kan begära pengar efter att ha betalat för mycket för asfaltering. Foto: Erik G Svensson/Scanpix

Asfalteringsdom banar väg för kommuner

Idag dömdes nio asfalteringsföretag i landets hittills största kartellhärva att böta nästan en halv miljard kronor för att de delat upp marknaden emellan sig.

Och domen banar väg för drabbade kommuner, bland annat Värnamo, att kräva tillbaka pengar.

En rad av länets kommuner, bland andra Värnamo, kan komma att kräva tillbaka mångmiljonbelopp som de betalat för mycket för att få gator och vägar asfalterade.

Ulla Gradéen är socialdemokratiskt kommunalråd i Värnamo och hon är upprörd över företagens agerande:

- Det handlar ju om skattepengar som har betalats ut i onödan - allmänhetens pengar, alltså.

Ett tips avslöjade kartellen
Det är en lång process som ligger bakom domen i Stockholms tingsrätt. Det började redan för sex år sedan, när Konkurrensverket efter ett tips slog till med en så kallad gryningsräd mot asfalteringsbolagen.

Bevisen som då säkrades tydde på att företagen samarbetat för att dela upp marknaden mellan sig och för att hålla uppe priserna på asfaltläggning.

Största kartellbildningen någonsin
Idag dömdes alltså nio företag att betala sammanlagt 460 miljoner kronor i konkurrensskadeavgift för den här kartellbildningen, som är den största som någonsin avslöjats i Sverige.

Men det är betydligt mindre än vad Konkurrensverket krävt.

Skillingarydsföretag inblandat
Ett av de inblandade företagen är Sandahls Grus & Asfalt, som ingår i Sandahlsbolagen i Skillingaryd och som valde att samarbeta med Konkurrensverket för att klara upp härvan.

Tack vare det fick man rabatt och böterna stannade på 3 miljoner kronor.

Sju av länets kommuner berörs
Här i länet är det sju kommuner som lurats att betala för mycket genom kartellbildningen. Det är Värnamo, Tranås, Vetlanda, Vaggeryd, Nässjö, Eksjö och Sävsjö. För Värnamos del handlar det om 7,9 miljoner kronor som jättarna NCC och Skanska tagit ut i överpriser för asfaltering. Pengar som kommunen planerar att kräva att få tillbaka i en civilrättslig process.

- Skattepengarna i Värnamo har rätt att få tillbaka sina pengar och jag förutsätter att vi kräver pengar, säger Ulla Gradéen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".