I Aneby tror man på kvinnor som brandmän

Nu ska kvinnorna i Aneby kommun lockas till brandkåren.

Det är Anebys räddningschef Tommy Gustavsson som vill få fler att bli deltidsbrandmän. Och när det nu råder brist på personer att rekrytera tror räddningschefen att han kan hitta nya förmågor - bland kvinnorna.

– Jag tror de skulle uppleva det både spännande och utvecklande, säger Tommy Gustavsson och syftar på kvinnor.
Brist på folk
Förr kunde det gå 15 sökande per ledig deltidsbrandmansplats på Anebys räddningstjänst . Men så är det inte längre. Idag är det svårt att rekrytera deltidsbrandmän, mycket för att för få personer arbetar och bor i Aneby.

Men kommunens räddningschef ger inte upp. Han tänker leta upp sina nya brandmän bland kommunens kvinnor. Till hösten ska han testa nya förmågor.

Få av brandmännen är kvinnor
Fortfarande är gruppen kvinnliga barndmän liten. Av landets cirka 11 500 deltidsbrandmän är bara 150 kvinnor - uppger Räddningsverket.

Tidigare har det funnits en diskussion inom brandväsendet huruvida kvinnor med sin fysik passar inom yrket. Men Anebys räddningschef Tommy Gustavsson har bara positiva erfarenheter.

– Vi har haft en tjej som deltidsbrandman tidigare och det gick otroligt bra. I och för sig kan arbetet vara tungt och tufft, men tekniken har utvecklats och det är inte lika tungt som det varit tidigare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".