Kritiken mot kommunernas avlopp växer

Kommunernas dåliga och underdimensionerade avlopp får nu kritik även från saneringsfirmorna.

Peter Johansson, vd på saneringsfirman Santec i Jönköpings län, stöter ofta på fuktskadade hus där vattnet rusat in genom avloppet.

– Rören är ju för små och en del fastighetsägare är irriterade på kommunerna, säger Peter Johansson.

Som vi berättat tidigare i dag sker 80 procent av översvämningarna hos villaägare genom det kommunala avloppet. Det visar siffror från Försäkringsförbundet.

Rören kan vara från 60-talet
Och samtliga tre stora saneringsbolag i Sverige; Santec, Ocab och Anticimex, bekräftar bilden från Försäkringsförbundet. Det är de kommunala avloppen som har stora brister i många fall och som orsakar eller förvärrar översvämningarna i folks hus och källare.
Det är brister i underhållet och rören är för smala för att hantera kraftiga regn. Inte sällan är rören 30-40 år gamla, ja, ibland ännu äldre.

Bättre ledningar - lindrigare följder
Enligt Försäkringsförbundets undersökning kommer vattnet inrusande genom det kommunala avloppet i 80 procent av fallen med översvämmade källare.

Bättre ledningar hade kunnat minska effekterna av den senaste tidens regn över södra Sverige där tusentals villaägare drabbades.

Åsikterna skiljer sig
Uppgifterna har dock ifrågasatts av Sveriges kommuner och landsting, men Peter Larsson, tf vd för saneringsfirman Ocab i Stockholm, menar att det mycket väl kan stämma.

Även på Anticimex bekräftar man bilden av gamla, dåligt underhållna och underdimensionerade avlopp och försäkringsbranschen varnar nu för att fastigheter som översvämmas ofta kan bli svåra att försäkra, något som Peter Larsson på Ocab också håller för troligt.

Försäkringsbolagen kan bli försiktiga
– Ja, det handlar om underdimensionerade avlopp eller brunnar som inte underhålls och det gör ju att försäkringsbolagen kanske drar öronen åt sig när det gäller fastigheter som översvämmas ofta.

Jönköpings kommun är en av de kommuner som fått ta emot samtal från upprörda kommunvinvånare efter häftiga regnoväder, men att bygga om ledningarna skulle vara fölr dyrt, tror Roland Thulin, chef för kommunens avlopp.

– Att börja bygga om hela systemet är näst intill omöjligt. Frågan är istället hur man överhuvudtaget ska kunna hantera sådana mängder regn som kommit den senaste tiden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".