Lanthandel (foto Scanpix, arkivbild)

Dåligt väder hotar lanthandeln

Tuffa tider väntar lanthandlare i länet om det dåliga vädret håller i sig. För en del handlar det om lanthandelns överlevnad. Det visar en rundringning som SR Jönköping har gjort bland lanthandlare i länet.

- Det är ju dålig ekonomi som det är. Det måste vara en bra sommar för att vi ska kunna fortsätta med den här lanthandeln. Det går inte att snurra runt bara på ortsbefolkningen säger Bengt Johansson, som driver Visingsös Lanthandel.

SR Jönköping har pratat med ett 10-tal lanthandlare runtom i Jönköpings län och alla säger att det dåliga vädret har inneburit mindre försäljning. Främst gäller det varor som är typiska för sommaren, som till exempel grillvaror, dricka och glass.

För fyra av lanthandlarna vi har pratat med kan det bli riktigt kännbart ekonomiskt, då man är beroende av försäljningen på sommaren för att klara vinterhalvåret.

- Jag hoppas det kommer några fina sommardagar framöver. Vi måste få in tillräckligt med pengar för att överleva vintern säger Sandra Tix, som tog över lanthandeln i Askeryd utanför Aneby i början av året.

Om inte vädret blir bättre och turister kommer blir det riktigt tufft och för en del finns en risk att de till och med tvingas lägga ner. Sandra Tix är riktigt oroligt för lanthandelns, och sin egen, framtid. För hennes del måste det fina vädret och turisterna komma annars kan hon tvingas stänga igen.

- Jag tänker på det dygnet runt säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".