Foto: Bertil Ericson/PrB

Fler fuskare anmäls av Försäkringskassan

Försäkringskassan i Jönköpings län sätter dit allt fler fuskare. Det första halvåret i år har närmare dubbelt så många misstänkta fall av bedrägerier polisanmälts jämfört med halvåret innan.

– Det här arbetet vi gör sprider sig likt ringar på vattnet både intern och externt. Det blir känt att vi har en verksamhet som jobbar mot misstänkt brott säger Thomas Johansson, enhetschef på Försäkringskassan i Jönköping.

Under de första sex månaderna har Försäkringskassan i länet polisanmält 146 fall av misstänkta bedrägerier. Det är dubbelt så många fall som föregående halvår. Totalt rör det sig om 2 miljoner kronor som krävs tillbaka.

– Det är allvarligt. Har vi utredningar där vi misstänker brott ska det polisanmälas och beloppen återkrävs säger Johansson.

Försäkringsfusket i länet avslöjas allt oftare och exemplen på bedragare är många. En man i 60-årsåldern fick hundratusentals kronor i sjukpenning, utan att berätta att han även fick lön från sitt jobb. En kvinna i 30-årsåldern jobbade sex dagar, men tog ändå ut ersättning för vård av sjukt barn.

De som fuskar är ofta vanliga människor, enligt Thomas Johansson.

De vanligaste bidrag som brotten rör är föräldrapenning, tillfällig föräldrapenning, sjukpenning och sjukpenninggrundande inkomst.

Tipsen om fuskare kommer från privatpersoner, andra myndigheter och handläggare som upptäcker oegentligheter. Och sedan april förra året har Försäkringskassan fått förstärkning i jakten på bedragare. I Jönköpings län gick man då från två till nio heltidsanställda – krafttag som fått effekt. Det är Thomas Johansson nöjd med.

Mikael Kulle
mikael.kulle@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".