Översvämningar går att bygga bort

Det går att minska skadorna vid översvämningar med ny teknik och planering av bostäder och vägar. Det anser forskare på Sveriges lantbruksuniversitet, SLU.

- Många hårda ytor med asfalt och betong gör det svårare för marken att suga upp vattenmassorna, säger Jesper Persson, forskare i miljövetenskap på SLU.

Det byggs mer än på länge i många kommuner, men utifrån klimatförändringarna så byggs det många gånger på fel sätt.

När städer och vägar breder ut sig så ökar antalet hårda ytor med betong och asfalt. Det gör att vattnet rinner mer på ytan istället för att sjunka in i marken och dessutom rinner det snabbare. Följden blir svårare översvämningar och hårdare tryck på vattendrag och sjöar som svämmar över, säger Jesper Persson på Sveriges lantbruksuniversitet.

Det finns teknik för att lindra effekterna av översvämningar. Enligt Jesper Persson borde kommunerna i större utsträckning avända så kallade öppna dagvattensystem med gräs och mossa på taken, infiltration och dammar som fångar upp vattnet och utjämnar flöden. Färre hårda ytor och mer växtlighet skulle också hjälpa. Tekniken finns, men är i många fall helt okänd.

Jönköpings kommun är en av många kommuner som expanderat och byggt mycket de senaste åren och centerpartistiska kommunalrådet Ann-Marie Nilsson erkänner att man kan göra mer här.

- Vi skulle säkert kunna göra mycket mer här. Vi är nog som alla andra kommuner, det ser nog likadant ut överallt. Man måste väga kostnader och det kanske är så att översvämningarna kostar mycket mer än vad det kostar att bygga på ett sätt så att det förhindrar säger Ann-Marie Nilsson.

Mer forskning om hur man kan förhindra översvämningar i bebyggelse krävs tycker kommunalrådet, men här är det sämre ställt anser miljöforskaren Jesper Persson.

- Jag skulle vilja påstå att det är lite eftersatt.

Peter Jernberg
peter.jernberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista