Länets ungdomshem kontrolleras

Länsstyrelsen kontrollerar just nu länets samtliga vård- och behandlingshem för ungdomar. Bland annat undersöks det hur barn och ungdomar som bor på behandlingshem har det med sin hälsa, utbildning och hur de får sina känslomässiga behov uppfyllda.

Regeringen har gett landets alla länstyrelser i uppdrag att titta på hur den offentlig och enskild vård som riktar sig till ungdomar fungerar. För Jönköpings län innebär det att runt 25 behandlingshem får besök och kommer att granskas.

Bland annat ska länsstyrelsen undersöka hur barn och ungdomar på sådana hem mår, hur det har det med sin utbildning och hälsa - och hur de får sina känslomässiga behov uppfyllda på sitt boende. Undersökningen ska stå klar i mitten av nästa sommar.

På de sex av länets behandlingshem som redan fått besök har de unga det ganska bra. Det säger Stefan Roman som är socialkonsulent på länsstryelsen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".