Brottsanmälningar ökar i länet

Det noteras en kraftig ökning av antalet anmälda brott i Jönköpings län under årets första sex månader. Framför allt är det våldtäkter och skadegörelse som ökat. Däremot fortsätter bostadsinbrotten och bilstölderna att minska.

Under första halvåret så fick polisen i länet ta emot anmälningar om drygt 18.000 brott. Det är 21 procent fler än samma tid förra året. Och det är mer än dubbelt så mycket som ökningen för hela landet.

Det är Brottsförebyggande rådet som tagit fram statistiken och det mest anmärkningsvärda i sifftermaterialet för länets del är att anmälningarna om våldtäkter och grova våldtäkter fördubblats. Och att det är barn under 15 år som varit offer i bortåt hälften av de 79 våldtäktsanmälningarna. Och även när det gäller misshandel så är det små barn som den kraftigaste ökningen gäller.

En annan typ av brott som blivit vanligare är skadegörelse. Göran Larsson, som är kriminalkommissarie på operativa enheten vid länets polis, säger till Nyheterna, att det är skadegörelse på skolor som anmäls i allt större utsträckning. Men han noterar också ett par glädjande saker i anmälningsstatistiken. Nämligen att såväl bilstölderna som bostadsinbrotten minskat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".