LRF kräver en fond för bönderna. Foto: Lasse Modin/LRF.

LRF kräver kompensation för bönderna

Översvämningarna i länet gör att många bönders skördar och inkomster delvis uteblir. Nu kräver Lantbrukarnas riksförbund, LRF, att regeringen satsar på en nationell katastroffond.

Många av länets bönder har haft det kämpigt de senaste veckorna. I Aneby, Tranås och Eksjö kommuner har regnet fullkomligt öst ner och orsakat stora skador på åkrarna.

De ekonomiska följderna av det här kan bli katastrofala. Och det är därför Lantbrukarnas riksförbund, LRF, nu kräver att staten ska ta ett ekonomiskt ansvar genom en så kallad Nationell katastroffond.

– Lantbruk har alltid varit ett väderberoende värv. Med mer extremt väder så blir det mer sårbart, säger Helena Jonsson i LRF:s riksförbundsstyrelse.

Men är inte detta en uppgift för försäkringsbolag?
– Vi har tittat på det alternativet. Men vi ser att försäkringspremierna skulle bli så höga att det inte är intressant. 

Tanken är helt enkelt att lantbrukare ska kunna ansöka om pengar ur fonden när de råkat ut för någon typ av naturkatastrof.

Förr fanns det ett skördeskadeskydd – men det är sedan länge borttaget.

Lennart Mattson är en av de bönder som råkat illa ut av det senaste ovädret. På sin gård i Siringe utanför Huskvarna ligger stora delar av åkrarna under vatten. Det får negativa följder.

– Jo, det blir ju skördeförluster och ekonomiska förluster, säger Lennart Mattson.

Vad säger du om förslaget att söka bidrag ur en fond?
– Ja i sådana här extrema väderlägen vore det befogat att ha en skördeskadefond.

Marcus Carlehed
marcus.carlehed@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".