Högre elräkning väntar elkunder i Jönköping

Semesterresan kan vara i fara för ett stort antal elkunder i Jönköping. Uppåt 2000 elvärmekunder på Jönköpings energi har i dagarna fått en högre elräkning än vanligt på grund av ett datafel som gjort att man fakturerat för lite på tidigare fakturor.

Nu har man justerat elfakturan och för en del kunder kan det handla om upp emot 5000 kronor mer att betala. Den planerade semestertrippen kan vara i fara trots att Jönköpings Energi erbjuder en räntefri avbetalningsplan.

Än så länge kan man inte riktigt lita på fakturorna och det något som elkunderna få leva med ett tag, illafall tills man har bytt ut elmätarna till fjärravlästa mätare.

Elräkningen faktureras efter beräknad årsförbrukning. Sedan görs en avläsning av verklig förbrukning, men på grund av ett datafel på Jönköpings energi har man fakturerat mindre än den beräknade förbrukningen. Det gäller därför att vara uppmärksam och göra egna avläsningar av elmätaren för att inte få en chock när räkningen kommer.

- Men någon buffert ska man ändå inte behöva bygga upp, menar Lennart Lindberg som är informationschef Jönköpings energi.

Han säger vidare att man har brustit i kontrollen men att det är vanligt att kunder debiteras i efterhand.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".