Många är nöjda med att bo i hyresrätt. Arkivfoto: PRB.

Svalt intresse för att ombilda hyresrätt

Intresset för att ombilda sin hyresrätt till bostadsrätt är svalt i Småland och Blekinge. Det visar en rundringning som Sveriges Radio har gjort.

De kommunala bostadsbolagen har inte märkt ett ökat intresse på senare tid – bland annat i Växjö där Monica Malmlöf är vd för kommunägda Växjöhem.

– Jag upplever att det fortfarande ett storstadsfenomen. Här är det ett måttligt intresse med någon enstaka hyresgäst som hört av sig, säger Monica Malmlöf.

Få intresserade
En rundringning till dom kommunala bostadsbolagen i Kalmar, Västervik, Jönköping, Karlskrona, Växjö och Alvesta visar på ett lågt intresse från hyresgästerna i Smålands och Blekinges större kommuner.

De kommunala bostadsbolagen svarar att det är mycket få frågor om att ombilda hyresrätter till bostadsrätter från de som bor i lägenheterna.

Inga förfrågningar
Det gäller både kommuner där det skulle kunna finnas möjlighet att ombilda till bostadsrätter, och där inte ägarna – det vill säga kommunerna – har något emot det.

Börje Norén är vd för AllBoHus i Alvesta men har inte fått några frågor från sina hyresgäster.

– Nej, inte några. En gång hade vi frågan uppe med några hyresgäster, men de var inte intresserade alls, säger Börje Norén.

Nick Näslund
SR Kronoberg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".