Femtio barn till Plymouthskola i Hylte

I augusti kommer ett fyrtio -till femtiotal barn från hela Sverige till Plymouthbrödernas friskola i Långaryd i Hylte kommun.

Jan Rosdahl och David Klingenberg sitter i skolans styrelse och är noga med att betona att det inte är Plymouthbröderna som kyrka som står bakom friskolan, utan föräldrar och företagare.

Och de är noga med att betona att det inte är en kristen, utan en öppen allmän friskola.

Nybyskolan drivs av företaget Laboraskolan AB, som ägs och styrs av medlemmar i Plymouthrörelsen. De beskriver Nybyskolan som en allmän friskola med anställda, som ej är knutna till samfundet, och öppen för alla som vill gå där, inte bara för elever som är knutna till Plymouthrörelsen.

Det har varit många kritiska uttalanden och överklaganden mot deras planer på friskola.

Skolan räknar med fyrtio till femtio elever från hela södra Sverige eftersom de har riksintag. Nu väntas elever till Långaryd i augusti från bl a Smålandsstenar, Ljungby, Helsingborg, Stockholm och Göteborg.

Där finns Plymoutrörelsens medlemmar. Egentligen är det emot deras religiösa tro att ställa upp på intervju i radio, eftersom de aldrig lyssnar till radio eller ser på TV - de äger inga hemma. Men de gör ett undantag och låter sig intervjuas för att kunna ge sin version av hur den omdiskuterade skolan ska drivas.

De betonar att de tänker följa alla lagar och regler när skolan ska drivas. Även när det gäller radio,tv, datorer och mobiltelefoner.

Det har varit många kritiska uttalanden och överklaganden mot deras planer på friskola.

Karin Malmsten

karin.malmsten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".