Majs – en allt vanliga gröda i länet. Arkivfoto: Ann-Sofie Karlman.

Nyheter i jordbruket i varmare klimat

Vajande majsfält behöver inte innebära sydligare breddgrader. Majsen odlas nu på allt större arealer i länet. Det är ett exempel på att klimatförändringarna börjar märkas i jordbruket.

Nils-Gunnar Pettersson, som är växtodlingsexpert på Hushållningssällskapet, säger att varmare väder och längre odlingssäsong gör att bönderna i Jönköpings län kan odla nya grödor.

– Det kan till exempel handla om lite andra arter av gräs, som är den dominerande grödan i länet. Men också om majs, som håller på att göra sitt intåg i länet, säger Nils-Gunnar Pettersson.

Så majsodlingar är redan på gång?
– Det finns en liten majsodling som i år omfattar bortåt hundra hektar i länet. Det har ökat för varje år, vilket är ett resultat av längre vegetationsperioder och mildare klimat.

De senaste 20 årens allt mildare klimat börjar nu ge effekter på jordbruket i länet. Majsen är ett exempel på en ny gröda som inte varit intressant att odla i större skala tidigare och nya sorters gräs är andra.

Fortsätter klimatförändringarna i Sverige i den takt som forskarna blir allt mer eniga om, ja då förlängs odlingssäsongen och det gynnar grödor som vall, rotfrukter, grönsaker, frukt och bär.

Men ett varmare klimat innebär inte bara fördelar, säger Nils-Gunnar Pettersson.

– Vi får också på köpet större sjukdomsangrepp, mer problem med skadeinsekter, Nils-Gunnar Pettersson.

Och det här med torrperioder eller skyfall?
– Om de här skyfallen vi sett i år och 2004 är ett resultat av klimatförändringar är det inte till gagn för lantbruket.

Hur påverkas vi konsumenter av nya grödor?
– Eftersom länets bönder i huvudsak odlar foder till nötkreatur kommer inte konsumenterna märka av speciellt mycket av förändringen i Jönköpings läns lantbruk.

Anders Borg
anders.borg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".