Jönköping energi slår ifrån sig kritik om koldioxidutsläpp

Jönköping energi bemöter nu kritiken om att de skulle vara en miljöbov med sina koldioxidutsläpp. Enligt uppgifter från Svensk fjärrvärme är Jönköping energi trea på listan över de bolag som släpper ut mest koldioxid från olja i Sverige.

- Det är historiska siffror, säger Sven-Olof Johansson, chef för elhandel på Jönköping energi.

Miljöpartiet gick på måndagen till hårt angrepp mot Jönköping energi i ett pressmeddelande. De menade att företaget borde effektivisera energianvändningen i Jönköping och minska utsläppen av koldioxid.

Kritiken baserades på den statistik som branchorganisationen Svensk Fjärrvärme sammanställt. På listan över de bolag som släpper ut mest koldioxid låg Jönköping energi på en föga smickrande tredje plats med 45 000 ton i utsläpp per år. Men siffrorna grundades på utsläppen under 2005 och enligt Jönköping energi kommer andelen koldioxidutsläpp för 2007 att vara en tredjedel så stor.

Sven-Olof Johansson menar att orsaken till minskningen är byggandet av kraftvärmeverket i Torsvik som startade i drift 2006.

Per Bolund ledamot i näringsutskottet för Miljöpartiet var en av de som kritiserade Jönköping energi i pressmeddelandet.

- Det är tråkigt om vi har pekat ut Jönköping energi onödigt hårt, de ska de ha en ursäkt för i så fall. Men vi har utgått från de senaste siffror som fanns tillgängliga, säger Per Bolund till nyheterna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".