Fem kommuner hoppade över lex Sarah

Antalet lex Sarah-anmälningar i länet fortsätter att öka och förra året anmäldes nästan 40 fall av missförhållanden när det gäller vården av äldre och funktionshindrade. Men ökningen kan vara ett bevis på kvalitet.


Mer oroande är det att fem av länets kommuner inte gjorde någon anmälan alls förra året.

– Ja, allt fler anmälningar kan vara ett tecken på att personalen arbetar medvetet för att nå kvalitet. Det säger Camilla Seitl som är socialkonsulent på länsstyrelsen som sammanställt anmälningarna.

Hon menar att enheter som jobbar med kvalitetsarbete inte ser en anmälan som en katastrof, utan som en väg till bättre omvårdnad.

– Och det är så vi vill att kommunerna ska arbeta.

Trögt att få igång systemet
Det har tidigare varit trögt att få kommunerna i länet att anmäla brister i vården av äldre och funktionshindrade personer. Men nu har antalet lex Sarah-anmälningar - som det kallas när personalen själv anmäler missförhållanden -ökat och förra årets 38 stycken är fler än något år tidigare.

Och anmälningarna handlar ofta om liknande saker:
– Ja, det vanligaste är brister i omsorgen, till exempel att man glömt någon på toaletten eller inte svarat på ett larm.

Anmälningarna ska leda till förbättringar
Och Camilla Seitl menar att alltså att det är bra att kommunerna anmäler. För då kommer bristerna upp i dagern och kan åtgärdas. Och det är ju det som är meningen med lex Sarasystemet.

Men trots att länsstyrelsen har informerat och diskuterat vikten av att anmäla med länets kommuner är det fortfarande flera av dem som drar sig för att göra det. Inte en enda anmälan kom det in förra året från vare sig Eksjö, Gnosjö, Habo, Mullsjö eller Tranås - och på länsstyrelsen tror man inte att det beror på att det är felfritt där - utan vill att även de ska se vikten i att anmäla.

Mycket hänger på chefen
– Det är viktigt och det är en arbetsledarfråga - chefen måste stärka personalen så man vågar anmäla, även om det kanske är en kollega man anmäler, säger Camilla Seitl.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".