Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Snickarbrist i het byggbransch

foto: Jess Kugler, IndexStock / Scanpix

Arbetslösheten har sjunkit med nära en tredjedel i länet senaste året och arbetsförmedlingarna rapporterar om fler jobb än på många år.

Den starka konjunkturen har påverkat byggbranschen starkt, och i Jönköpings län kan det idag vara riktigt svårt att få tag på en hantverkare.

– Det beror på när man vill ha en hantverkare. Men inom de närmsta månaderna blir det svårt. Vi har bokningar ett helt år, säger Inger Strid på Egus Byggservice i Hult.

Nyheterna har pratat med flera byggföretag - och alla säger samma sak. Det är fullt upp med jobb, väntetiderna är långa och företagen tvingas tacka nej till många kunder. Byggkonjunkturen är starkare än på länge. Att anställa fler för att klara jobben är inte så lätt som det låter.

– Vi har haft ute annons och sökt snickare, men inte fått någon, säger Inger Strid.

Bra drag
Den bilden bekräftar arbetsförmedlare Thomas Lindblad i Jönköping. Han pratar om flera lediga jobb, bra drag – men en jobbig situation för de byggföretag som vill anställa.

– Idag är det så att vi inte kan tillgodose den omfattning av folk som byggbranschen söker, säger Thomas Lindblad.

Lösningen för företagen blir att sänka kraven på hur kvalificerad personalen ska vara, men också att lyfta blicken utåt.

– Vi uppmanar arbetsgivare att vidga sitt sökande och titta ut i hela landet. Kanske kan man få tag på någon som kan komma hit och jobba en period, säger Thomas Lindblad.

Så att satsa på byggjobb kan vara strategiskt om man söker jobb?
– Helt klart. Idag är det ett jättesug.

Det är inte helt okänt att det rullar på fint i byggbranschen. Fler ungdomar söker sig dit - något som man märkt till exexempel på Jönköpings praktiska gymnasium. Rektor Magnus Boström berättar att 37 ungdomar sökt 9 platser på bygglinjen med inriktning mot måleri.

– Där har vi ett väldigt stort söktryck. Jag tror ungdomar vill ha jobb idag och då tror jag man söker sig till yrkesutbildningar snarare än yrkesförberedande utbildningar, säger Magnus Boström.

– Bygg är ju ett stort bristyrkesområde i vårt område och hela landet.

Mikael Kulle
mikael.kulle@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".