Biodlingar behövs för att hålla växter vid liv. Foto: Yvonne Åsell.

Småland går mot strömmen i biodling

Färre bär, frukter och blommor i framtiden – det kan bli resultatet av bristen på biodlare i landet. Men i Småland börjar den negativa utvecklingen vända.

– Jönköping har ju ett växande antal biodlare faktiskt, ett av få distrikt som ökar. För tillfället ser det ganska bra ut, säger Janne Mårtensson, konsulent på Sveriges biodlares riksförbund.

På många håll i landet är surrande bisamhällen som odlas på baksidan i en trägård ett allt ovanligare ljud. Sedan mitten av 80-talet har andelen biodlare halverats.

Idag finns cirka 20 000 kvar. Som en naturlig följd av det här så har också antalet bisamhällen minskat.

Hot mot växtligheten
Utvecklingen kan i förlängningen kan innebära att pollineringen – det vill säga befruktningen – av växtligheten blir allt mindre. Färre bär, frukter och blommot kan bli konsekvensen.

Men den negativa trenden har vänt i Småland. I dagsläget uppskattar Sveriges biodlares riksförbund att det finns cirka 1 100 biodlare – en växande församling entusiatser.

– Smålandsdistrikten har ju faktiskt varit lyckligt lottade ur ett nationellt perspektiv. De har varit föremål för ett antal projekt som syftat till att rektrytera nya odlare, säger Janne Mårtensson.

Är det tillräckligt?
– Nej, vi behöver fler av båda sorter. Både biodlare och bisamhällen.

För att komma tillrätta med bristen på pollinerande bin arbetar både biodlarna och Lantbrukarnas riksförbund, LRF, för att locka fler att starta biodlingar så att bisamhällena ska öka. Men även EU och regeringen vill få fram honungsbina igen. Fram till år 2010 gäller ett treårigt honungsprogram i EU.

För Smålands del är det här arbetet också viktigt – för bra kan bli bättre.

– Här finns plats för många fler biodlare, säger Janne Mårtensson.

Anna Eriksson
anna.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".