Turbulens i Vetlandas socialförvaltning. Foto: Henrik Gustavsson.

Vetlandas socialchef kräver förbättring

Socialförvaltningen i Vetlanda behöver bli bättre. Det konstaterar Jerker Richt två månader efter att han tagit över som socialchef i samband med uppståndelsen kring Louisefallet.

Framförallt behöver kommunen jobba för att behålla sina socialsekreterare.

– De har en tuff arbetssituation, oavsett kommun. De är hårt pressade och tenderar att sluta efter några år. Om detta pågår år efter år blir det ingen kontinuitet i personalsituationen, säger Jerker Richt.

Risker när personal går
Och kontinuitet är nåt som är av största vikt när man jobbar med föräldrar och barn som har problem som på familjesektionen i Vetlanda kommun. Hittills har det bytts för mycket personal och det innebär risker.

– Då blir det överlappningsproblem. När det ena slutar och nästa börjar faller viktiga saker bort i hanteringen. A och O är att få en stabil personalgrupp som stannar kvar, säger Jerker Richt.

Det var efter att fallet Louise uppmärksammades som den ordinarie socialchefen i Vetlanda kommun plockades bort. Det här medan det utreds varför inte kommunen grep trots många larm att Louise for illa när hon bodde med sin psykiskt sjuke pappa.

Flera förbättringar krävs
Under tiden har Jerker Richt ryckt in som tillfällig socialchef och efter två månader på posten ser han fler områden som behöver förbättras.

Det handlar mycket om personalen. Socialsekreterarnas jobb är komplext och det behövs mer utbildning, bättre säkerhet, godare arbetsmiljö och tydligare dokumentation. För att nå det här behövs bra chefer.

– Man får inte ha en för grund organisation, och det här har varit en för grund organisation. Det har varit för stora områden för cheferna, säger Jerker Richt.

Jessica Sonelius
jessica.sonelius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".