Skogsarbete. Foto: Mats Samuelsson, Scanpix

Förstörda vägar försvårar transporter

Det är bråttom att få undan stormskadad skog för att granbarkborren inte ska kunna ställa till ännu mer skada. Kenneth Johansson är en av många timmerkörare som får svårare att hinna med när vägarna är leriga eller raserade.

Bilarna står i kö ute vid Virkesmätningsföreningen i Vaggeryd. Transporterna går i tvåskift för här är det öppet från sex på morgonen till midnatt.

Uppe på en hög ställning går en man med lång mätsticka och mäter virket på flak och släp innan chaufförerna kör vidare och dumpar sin last av massaved vid någon av de höga och långa timmertravarna som finns på två sidor. Väldiga berg av sågspån och flis omger platsen på andra håll. Alldeles intill ligger Vaggeryd Cell som slukar tonvis med skog för sin tillverkning av pappersmassa.

Uppehåll underlättar

Den 1 augusti ska virket vara ute ur skogen och den 15 augusti ska det vara borttransporterat från vägarna. Det intensiva regnandet har försenat arbetet. Men några dagars uppehåll underlättar rejält.

- Den här årstiden suger växterna upp vattnet så det försvinner rätt fort, säger Kenneth Johansson som har kört timmer i över trettio år.

Regnen har gjort skogarna sanka och svårforcerade för tunga skogsmaskiner. Och när det är dags att köra är vägarna skadade.

- Det har varit en oerhört ansträngande period, säger Thomas Agrell som är virkeschef på Sydved.

Dränkt barkborrar

Det enda positiva med regnen är att de kan ha dränkt en hel del granbarkborrar. Men Kenneth Johansson och alla andra timmerkörare får kämpa på och hoppas att vägarna håller.

- Ibland får man inte med sig släpet, då måste man lasta om och det tar ju en massa tid, säger Kenneth Johansson.

Peder Losten

peder.losten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".