Inga fler tjuvnyp av kräftor i Vättern. Foto: Hasse Holmberg/PRB.

Daglig patrull ska vakta Vätternkräftor

Tjuvfisket av kräftor i Vättern är omfattande. Nu ökar myndigheterna bevakningen av sjön för att förhindra tjuvfisket och ska patrullera dagligen i sina spaningar.

Anton Halldén som ansvarar för fisketillsynen i sjön säger att både polisen och de olika länstyrelserna runt om Vättern är inblandade.

– Vi kommer ha folk ute på Vättern varenda dag de närmsta två månaderna. Så det ska vara ganska bra effektivitet på det hoppas vi, säger Anton Halldén.

Men man brukar ju säga att det finns gott om kräftor i Vättern, gör det något om man tar upp lite extra?
– Ja, vi har ju inte det här regelverket bara för att det är roligt. Det är för att vi ska kunna åstadkomma en långsiktig förvaltning av både kräft- och fiskbestånd. Det är absolut motiverat att följa reglerna.

Varför förlänger man inte fisketiden om det finns så mycket kräftor?
– Det är för att kräftorna i första hand är en resurs för yrkesfisket i sjön. Det står i lagtexten. Men tack vare den goda tillgången har vi som enda sjö i landet släppt fisket fritt även för allmänheten.

Hotar tjuvfisket kräftbeståndet i Vättern?
– Det skulle jag väl inte säga. Det har ju bildats väldigt täta bestånd av kräftor. Så något hot är det inte, men kräftan betraktas ju i dagsläget som en stor resurs som måste förvaltas.

Pelle Zettersten
SR Östergötland

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".