Snart med en nygammal kanal i rutan.

Se din granne på tv - det är nya melodin

Det är dags för Jönköping att få fler lokala tv-sändningar. Det är den avsomnade lokal-tv:n som väcks upp när en ny kanal drar igång. Och flera nya grepp verkar det bli.

Fredrik Blomkvist står bakom projektet och han ser fram emot starten.

– Just nu är jag väldigt taggad. Det ska bli jättekul, säger han.

Vem tror du vill se det här?
– Lokala medier berör alltid mer än riksgrejer gör. Kan man se grannen på tv är det mycket mer spännande än någonting annat, påstår Fredrik Blomkvist.

Jönköping får i mitten av Augusti regelbundna lokal-tv sändningar. TV Jönköping heter satsningen och det är den redan existerande lokal-tv:n som får sig en uppfräschning.

Kanalen har inga licenspengar eller reklamintäkter att röra sig med. Så för att allt ska gå runt kommer en del av programmen handla om lokala företags verksamheter. Företagen betalar då för inslaget och sponsrar på det sättet kanalen.

Tittarnas filmer
Men man räknar också med att få vanliga personer att skicka in sina egna filmer.

– Om folk visar upp en liten bit av sin egen vardag tror vi att det är väldigt spännande för andra att se den, säger Fredrik Blomkvist.

Det är de så kallade zapparna som kanalen hoppas på. Folk som växlar snabbt mellan sina tv-kanaler för att se om det är nåt intressant för stunden. När de ser nån de känner till, är det tänkt att de ska stanna till.

”Det bubblar”
Lokal-tv marknaden i Sverige har expanderat de senaste åren. I Skåne, Östergötland, Göteborg och Stockholm finns det redan lokal-tv som sänder regelbundet. Fredrik Blomkvist igen:

– Vi har märkt att intresset för de lokala tv-kanalerna ökar. Runt om i Sverige bubblar det i de lokala kanalerna. Jag tror intresset för nära tv, ens vardag, är intressant, säger Fredrik Blomkvist.

Marcus Carlehed
marcus.carlehed@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".