Jönköping kan förlora sin kulturhistoria

De gamla och kulturhistoriskt värdefulla byggnaderna lever farligt i länet. Enligt en ny rapport från Boverket är kommunerna i Jönköpings län bland de sämsta i landet på att ta hand om sina anrika hus.

På länsmuseet i Jönköping oroar man sig nu för vad som kan hända.

– Det leder till att det byggda kulturarvet många gånger förvanskas eller rent av rivs, säger byggnadsantikvarie Agneta Åsgrim Berlin.

En rapport från Boverket visar att det kan vara illa ute med många av de kulturhistoriska byggnaderna i länet.

Dyster statistik
Rapporten som syftar till att kartlägga hur kommunerna i landet sköter om sina värdefulla hus har speciellt tittat på två saker. Dels hur ofta kommunerna använder sig av sin rätt att förbjuda rivning av historiska byggnader, dels hur många kommuner som har någon typ av antikvariekompetens.

För kommunerna i länet är Boverkets statisktik en dyster läsning. För 70 procent av dem har aldrig använt sig av rivningsförbudetet.

I riket ligger snittet på 30 procent. Och antikvariekompetens har bara 20 procent, även det under snittet i riket.

”Sprida mer kunskap”
Och på länsmuséet tror man nu att man måste upplysa kommunerna om vad man kan gå miste om.

– Jag tror att man måste arbeta för att förändra attityder och sprida mer kunskap. Tyvärr väger det inte tungt i politiska sammanhang, säger Agneta Åsgrim Berlin.

Ett exempel på hur politiker inte använder sig av rätten till rivningsförbud är de gamla trähusen på Smedjegatan i Jönköping. Byggnaderna hade anor från 1700-talet men var ändå dagar från att rivas innan Jönköpingsborna lyckades stoppa fastighetsbolagets beslut.

Gemensam förlust
Agneta Åsgrim Berlin pekar på att om hus som de på Smedjegatan rivs kan det leda till att vi mister viktig kunskap.

– Ja, det är ju en förlust vi gör. En förlust av en gemensam historia som kan lära oss något om samhällen och hur det varit. Men det är också estetiska värden som försvinner, säger Agneta Åsgrim Berlin.

Marcus Carlehed
marcus.carlehed@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".