Arbetsgivare utnyttjar ungdomar i länet

Sommarens regniga väder gör att många ungdomar förlorar sin inkomst.

Kioskpersonal, som oftast är unga tjejer och killar, blir hemringda av sina chefer när regndropparna börjar falla. Facket är kritiskt.

I sommar har fler ungdomar än nångonsin ringt till LO och fackets hjälptelefon för att man står frågande inför sin anställning.

Hittills har det blivit 157 ärenden i länet. Och 75 procent av dem handlar om jobb på hotell, restauranger och i butiker.

Ett av de vanligaste problemen är de så kallade solskensavtalen, som innebär att ungdomar i till exempel kiosker inte får jobba under dagar som det regnar. Det säger Stina Yngvén som är ombudsman på Hotell och Restaurangfacket.

Johanna Petterson säljer glass under sommaren och för henne har det varit så att hon vissa dagar har fått gå hem när det har varit dåligt väder:

-Det är tråkigt att förlora pengar, när man är tvungen att gå hem.

Okunskapen är utredd bland ungdomarna i landet enligt LO.     

-En del ungdomar vet inte om sina rättigheter. Andra vet, men väljer att inte säga något, enligt Therese Eriksson på LO.

Eric Moreau

eric.moreau@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".