Bra väder för glasskioskanställda. När det regnar får de inte jobba. Foto:Pressens Bild

Arbetgivarorganisation kritisk till solskensavtal

Ungdomar tvingas gå hem från jobbet när det är dåligt väder och blir på så sätt av med sin inkomst. Sveriges Hotell och Restaurangföretagare hoppas att de företag som är anlutna tar avstånd från de olagliga avtalen.

Tidigare i nyheterna har vi berättat om ungdomar som tvingas gå hem när det är dåligt väder och på så sätt blir av med sin inkomst. Men så kallade solskensavtal är olagligt enligt facket. Och arbetgivarorganisationen Sveriges Hotell och Restaurangföretagare är av samma uppfattning. Torbjörn Granevärn är förbundsjurist där.

- Alla företag som är anslutna till SHR, arbetsgivarorganisationen, är skyldiga att följa kollektivavtalet, och där finns det inget som tillåter solskensavtal, säger Torbjörn Granevärn.

Johanna Pettersson som säljer glass i sommar är en av alla som drabbats.

- Det är synd, man förlorar ju timmar då, säger hon.

Stina Yngvén är ombudsman på hotell- och restaurangfacket säger att om det blir känt att till exempel en glasskiosksägare gör så här så väntar påhälsning av facket.

Även arbetsgivarorganisationen jobbar för att anställda ska få bättre villkor. För man är medveten om att det finns oseriösa arbetsgivare inom branschen.

- Vi försöker jobba aktivt så att de som är inne i arbetslivet för första gången ska få en positiv bild av den här branschen, säger Torbjörn Granevärn.

Éric Moreau 

eric.moreau@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".