Fräscha pizzerior lurade av blufföretag

Ett blufföretag har lurat framförallt pizzerior genom att ge dem diplom för sina fräscha lokaler. Diplom som de senare velat ha betalt för.

Ett tiotal restauranger i Jönköping har råkat ut för ett blufföretag som kallar sig Svenska Livsmedelslokalers Riksorganisation. Bedragarna har lurat framförallt pizzerior genom att ge dem diplom för sina fräscha lokaler. Diplom som de sen velat ha betalt för.

Sargon Bazaja äger Pizzeria Dalvik i Jönköping och han en av dom som har drabbats av bedragarna.

- De sa att vi hade en fräsch och snygg lokal och att vi skulle få ett diplom. De sa inget om betalning, säger han.

Ingen inspektion

Sammanlagt har 260 restauranger i landet drabbats. Ett tiotal av dem i Jönköping. Blufföretaget har ringt och erbjudit restaurangerna en märkning som skulle betyda att de hade fräscha lokaler. Som bevis skulle de få ett diplom att visa upp för gästerna.

Men inget företag kom för att inspektera lokalerna. Och diplomet - det kostade pengar. En rad restauranger kontaktade då livsmedlesverket och det var då det framkom att de blivit lurade. Det är nämligen bara den kommunala miljö- och hälsoskyddsmyndigheten som får göra offentliga kontroller. 

- Att bli lurad så lätt... man blir chockad, säger Sargon Bazaja.

Éric Moreau

eric.moreau@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".