Alexandra Engen tog guld i damelitklassen. Nästa mål är att ta OS-guld. Foto: Jenny Almlöf

Mountainbike-SM samlar stjärnskott och OS-hopp

I går avgjordes en av de hårdaste grenarna i SM i Mountainbike som just nu pågår i Huskvarna.

Alexandra Engen från Jönköping tog SM-guld i damelitklassen.

Nittonåriga Alexandra Engen har cyklat sedan hon var barn. Hon vann sitt första SM-guld som tolvåring. Nu kör hon sitt första år som elit men hon siktar högre än SM-guld. Målet är att någon gång vinna OS-guld.

- Jag vill absolut ta OS-guld någon gång, men har många år på mig, säger Alexandra Engen.

Sverige 7:a i världen

Svenska cyklister har gjort stora framgångar under senare år. Från en 27:e plats i världsrankingen är Sverige nu rankad som 7:e bästa nation med flera cyklister i den absoluta världseliten.

Bland de fyra bästa i Sverige kommer två från Jönköping. I Sveriges Olympiska kommitté finns Andreas Danielsson som guidar några av Sveriges främsta hopp inför OS i Peking 2008 och han ser positivt på Sveriges chanser.

- Det ser bra ut med våra mått mätt. Vi kommer aldrig få 10-20 världsstjärnor här i Sverige för vi har inte de resurserna, men utifrån de resurserna vi har att jobba med tycker jag att vi gör ett gott jobb, säger Andreas Danielsson.

Jenny Almlöf

jenny.almlof@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".