Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Kommuner på jakt efter kontaktfamiljer

Efter hotet om höga avgifter för kommuner som inte lyckas ordna fram kontaktpersoner och kontaktfamiljer i tid så satsar nu flera kommuner hårdare på den här verksamheten.

Sedan förra sommaren riskerar ju kommunerna att få betala mellan 10 000 kronor och en miljon om dom misslyckas med att få fram kontaktpersoner inom tre månader.

Både Habo och Mullsjö, till exempel, har dömts att betala
10 000 vardera och i Jönköping ska sju ärenden avgöras i Länsrätten.

Men det här har fått bland annat i Jönköpings kommun att arbeta mer aktivt säger Lilian Elmqvist som är socialområdeschef på barn och ungdom till Nyheterna.

Jönköpings kommun har 112 kontaktpersoner som arbetar med just barn och ungdom. I den betydligt mindre Habo kommun handlar det om tio-femton personer. Carina Lindén som är socialsekreterare på familjegruppen i Habo säger att den nya bestämmelsen inte ändrat något egentligen. De har alltid lagt ner mycket arbete på att få fram kontaktpersoner.

Numer heter det inte böter utan särskild avgift. Tidigare var det så att en kommun kunde dömas till böter om länsstyrelsen tyckte att man inte beslutat om tillsättande av kontaktperson fast det fanns ett verkligt behov. Det kringgick många kommuner genom att visserligen fatta ett beslut - men de dröjde med att verkställa det, Det berättar Margareta Johansson på länsstyrelsen. Men från första juni förra året föreskriver socialtjänstlagen att om kommunen beslutat om kontaktperson så måste det också verkställas, ombedelbart. Det betyder i praktiken tre månader. Om inte går det vidare till länsrätten.

Där väntar alltså sju ärenden från Jönköping på behandling och både Habo och Mullsjö har dömts att betala 10 000 vardera som är minimibeloppet. I värsta fall kan avgiften uppgå till en miljon. Detta är för att kommunerna inte ska tjäna på sin underlåtenhet.

Lilian i Jönköping och Carina i Habo berättar att de söker kontaktpersoner på samma sätt: genom annonser i pressen, anslag på högskolan, kontakter med föreningar och med sådana som redan är kontaktpersoner. Carina Lindén säger att kommunen inte har några skäl att inte skaffa fram kontaktpersoner i tid. Man gör så gott man kan.

Reporter Peder Losten
 peder.losten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".