Skadestånd mot Jönköpings kommun

Nu får socialtjänsten i Jönköping in ett nytt - preciserat - skadeståndskrav från Linda, den unga kvinna som i tonåren tvingades ta hand om sin missbrukande mamma.

Jönköpings kommun har tidigare kritiserats för sitt hanterande av ärendet och de har nu ett antal JO-anmälningar på sig.

När Linda var arton år sattes hon att ta hand om sin missbrukande mamma. Det var då socialtjänstens sätt att hantera situationen, men agerandet har fått mycket kritik sen dess, bland annat av länsstyrelsen som synade kommunens hanterande av ärendet.

Under tiden som Lindas mamma bodde hos henne hamnade hon kraftigt efter i skolan, så pass mycket att man kan säga att hon gick miste om två hela år.

Samtidigt mådde Linda väldigt dåligt och dessutom kostade det mycket pengar att ha sin missbrukande mamma hos sig. Vilket så småningom gjorde att hon fick en skuld hos kronofogdemyndigheten.

Idag har Linda flyttat till en annan ort men spåren efter den tuffa perioden sitter kvar.

  -Det som var känns fortfarande jobbigt. Och jag mår dåligt av att jag fått skulder hos kronofogden, säger Linda.

Och nu hoppas Linda att socialtjänsten i Jönköpings kommun äntligen ska öppna upp för en diskussion och ge henne skadestånd för det lidande som blev av kommunens agerande för två år sen.

Sammanlagt uppgår skadeståndskravet nu till 295.000 kronor för bland annat ökade kostnader under tiden som hon hade mamman boende hos sig, och för att Lindas skolarbete, samt inträde i arbetslivet försenades kraftigt.

Om det inte blir någon förlikning i det här fallet så säger Lindas advokat att man är beredda att pröva fallet i tingsrätten.

Helena Gustafsson

helena.gustafsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".