Skolan kritiseras för ansvarslöshet

Skolan tar inte sitt ansvar när det gäller stökiga elever. Det är svidande kritik som kommer från en pappa till en 16-årig pojke i Nässjö kommun.

Den 16-åriga pojken kommer nästa vecka att ställas inför rätta misstänkt för misshandel mot två elever på sin skola. Nu går pojkens pappa ut och kritiserar skolan för att de inte vågar ta tag i problemen själva.

16-åringen har länge haft problem i skolan och han står nu åtalad för att ha misshandlat två skolkamrater i december. Tidigare under sin skolgång hade han hjälp av en assistent i skolan. Men på högstadiet dröjde det lång tid innan han fick liknande hjälp. 

Torbjörn Stubbe är rektor på skolan i Nässjö där pojken går. Och han medger att det har blivit vanligare att förseelser i skolan nu anmäls till polis och myndigheter. Men att det skulle leda till att skolan blir passiv håller han inte med om.

-Nej, den uppfattningen har jag inte alls, snarare till en aktivitet. Grundskolan har ju en policy som säger att vi ska anmäla såna situationer som vi nu pratar om, säger Torbjörn Stubbe. 
Han säger också att om man skulle göra internutredningar så skulle det krävas mycket mer resurser och dessutom måste man jobba juridiskt riktigt. Men pappan från Nässjö menar att pengarna inte ska vara ett problem, om barnet inte mår bra i skolan måste skolan ta sitt ansvar.

Och det här är en vanlig åsikt, menar Torbjörn Stubbe. Han slår ifrån sig kritiken och säger att skolan ofta blir syndabock i såna här sammanhang. Han säger att eleverna tillbringar så mycket tid utanför skolan och där kan inte skolan gå in och styra så mycket.  

Reporter: Mikael Olofsson
 mikael.olofsson@sr.se


 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".