Bilskrot i Gislaved krävs på betalning för skrotade bilar som misstänkts sålts vidare

Istället för att skrota bilar transporteras dom till Afrika för försäljning. Som vi tidigare berättat i Nyheterna är en bilskrot i Gislaved misstänkt för att upprepade gånger gjort detta. Och nu kräver Naturvårdsverket att företaget betalar för skrotningen av de bilar som beslagtagits, innan de nått sin slutdestination.

Det var i december förra året som tullen i Hamburg upptäckte att ett hundratal bilar från Sverige, egentligen var registrerade som skrotade.

Men bilarna var inte nermonterade på ett inhägnat industriområde. Utan stod uppradade på ett fartyg på väg till Afrika och det västafrikanska landet Benin.

Det var dit de skulle fraktas för att säljas, trots att personer i Sverige lämnat in dom för skrotning. Och trots att bilskrotarna tagit ut en avgift.

Naturvårdsverket i samarbete med rikskriminalen spårade bilarna och det visade sig att fem av dom hörde hemma på bilskroten Eeros Center i Nordlida utanför Gislaved. Och det är det företaget som nu är tvunget att betala för skrotningen av deras bilar, som fortfarande står kvar i Tyskland. Men priset är inte avskräckande - i Tyskland är det nämligen gratis.

Nu utreder rikskriminalen det brottsliga i det här.

Och det är inte första gången det händer Gislavedsskroten. Även 2005 polisanmäldes dom för ett liknande fall. Och nu riskerar ägaren att fällas för miljöbrott, bedrägeri och illegala transporter.

Men själv tycker inte ägaren Eero Suogas, att han gjort något olagligt.

Reporter Marcus Carlehed
 marcus.carlehed@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista