Bostadsbolag erbjuder städhjälp

Efter att det blivit billigare att köpa hushållsnära tjänster har bostadsbolag på olika håll i landet börjat erbjuda tjänsterna till sina hyresgäster.

HSB Göta i Jönköping har i och för sig erbjudit städtjänster sen början av 90-talet men efter 1 juli när skattesubventioneringen trädde i kraft har efterfrågan ökat.

- Det har ringt 20-30 personer nu, innan var det 5-6 i veckan, säger Carrie Dimberg-Falk som är städledare på HSB Göta i Jönköping.

De flesta kunder är äldre men det finns också barnfamiljer där båda makarna arbetar mycket. Det är mest vanlig städning som det är frågan om, men också gräsklippning eller att gå och handla.

- Det kostar 340 kronor plus moms första timmen, 260 plus moms övriga timmar. Som halveras genom skatteavdrag, säger Carrie Dimberg-Falk.

Privat och företag

Av HSB Götas 27 fast anställda städare är det ungefär ett halvdussin som utför hemstädning och då städar de inte bara åt de som bor i någon HSB-förening.

- Nej, vi vänder oss till alla, både privatpersoner och företag.

Carrie Dimberg-Falk tror att det inte enbart blir höginkomsttagare som anlitar hushållsnära tjänster i framtiden.

- Vi tjänar ju rätt bra i Sverige, och fler inser väl att det här är ett alternativ, de kan göra nåt roligare på sin fritid.

Peder Losten

peder.losten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista