Datorerna på länssjukhuset stod still

Inatt slogs alla länssjukhuset Ryhovs 60-tal datorservrar ut helt efter det att huvudströmmen gått och reservaggregaten gick inte heller igång.

Sjukhuset har varit utan fungerande datorer sedan klockan fyra i natt. Det var då ett omfattande strömavbrott som drabbade datacentralen. Det är fortfarande oklart vad som orsakade strömavbrottet och varför inte reservaggregatet med elförsörjning gick igång.

Det innebar stora bekymmer för personal och patienter bland annat gick det inte att boka några tider, skriva ut e-recept eller kvitton till patienter.

Helena Ek är sjuksköterska och jobbar på medicinska vårdavdelning C på länssjukhuset Ryhov, och hon är upprörd.

- Det är skamligt och genant att Lanstinget i Jönköping som är så pass stort borde ha något slags back-upp-system, säger hon.

Och backuppsystem finns såklart men Lennart Storm som är IT-direktör säger att även om strömmen kommer tillbaka så är det inte meningen att servrarna som sköter alla datorprogram på sjukhuset ska gå igång automatiskt, för då riskerar man att förlora information som lagrats. Och förutom att man inte har kunnat föra några akutlistor, ta betalt, eller utfärda några patientbrickor så har det också inneburit andra bekymmer.

- Vi dokumenterar i ett dataprogram och vi har inte kunnat få ut dom och har varit tvungen att göra allt för hand. Det är frustrerande och blir ett merarbete, säger Helena Ek  tillsammans med undersköterska Peter Ljung.

Patienterna blir lidande, de kanske får åka hem imorgon istället för idag och några korrekta papper finns inte att skicka med just nu. It-direktör Lennart Storm säger att det är väldigt ovanligt att alla servrarna slås ut på det här sättet men undersköterska Peter Ljung säger att bekymmer med datorerna tyvärr är vardagsmat.

- Gång på gång på gång. Vi är trötta på det här nu, säger han

Vid lunchtid idag hade man återfått strömmen igen. Servrarna var omstartade men det tar tid för datorprogrammen att komma igång igen. Margareta Strömberg som är vårdadministrativ chef i Jönköping säger att det här ska inte påverka patientsäkerheten.

- Det ska inte störa patientsäkerheten men det skapar merjobb för personalen.

Men Peter Ljung håller inte med. Han säger att visst har de varit oroliga för patienterna idag.

- Som jag ser det fara för deras liv faktiskt, säger han.

Reporter Helena Gustafsson
 helena.gustafsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista