Högskolan tvingas ställa in kurser

En del studenter på högskolan i Jönköping har fått ett tråkigt besked i brevlådan.
För eftersom antalet sökande varit så lågt till högskolan är det rekordmånga utbildningar som nu måste ställas in.

- Det är tråkigt för dom studenter som är drabbade, säger Eva Hulting är informationsansvarig på Högskolan för lärande och kommunikation.

När nu den första antagningen till Sveriges högskolor är över är det fler lediga studieplatser än vanligt. Ungefär 4 500 stycken i hela landet. Och högskolan för lärande och komunnikation, HLK, i Jönköping är inget undantag. Där har det höga antalet lediga platser nu lett till att runt 30 kurser och två program måste ställas in. Det motsvarar en femtedel av det samlade utbildningsutbudet.

På HLK tror man att anledningen till att man nu måste ställa in kurser är enkel. Man har erbjudit för många helt enkelt. Men något ansvar för att studenter nu måste ändra sina planer för hösten tycker man inte att man har.

- Om man hade kunnat sia framåt att dom här kurserna inte kommer få några sökande så hade vi naturligtvis inte erbjudit kurserna men det är ju jättesvårt att veta, säger Eva Hulting.

Reporter Marcus Carlehed
 marcus.carlehed@sr.se
 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista