Dystert läge för potatisodlare

Regnet har ställt till problem för många potatisodlare, inte minst i Skåne, Halland och Blekinge.
Johan och Jenny Granefelt på Jussö gård utanför Klevshult mellan Skillingaryd och Värnamo har också fått mycket regn på sina potatisåkrar men än så länge har det klarat sig någorlunda.

- För vår del är det inte så tokigt. Lite i svackorna står det vatten så där får vi väl lämna en del, säger han.

I de sydliga landskapen är situationen betydligt värre. LRF-ordföranden Lars-Göran Pettersson som idag besökte Halland konstaterade:

- Har det kommit nästan halva årsnederbörden på en månad så är det allvarligt. Många enskilda lantbrukare framförallt potatisodlare är drabbade, säger han.

Lars-Göran Pettersson talade om att det behövs en nationell katastroffond där staten går in och tar ett ansvar - nu när klimatet av allt att döma blir varmare, våtare och vildare.

- Det handlar om vår livsmedelsproduktion så samhället måste ta större ansvar, säger han.

I Jönköpings län odlar man inte lika mycket potatis som i exempelvis Halland. Johan och Jenny Granefelt på Jussö gård utanför Klevshult är med sina 22 hektar potatisåker länets största potatisodlare. Jorden här - mullblandad sand - är ganska genomsläpplig.

- Nu är det ganska kladdigt i ytan så det är precis på gränsen att det går att köra det här nu, ssäger Johan Granefelt.

- Nu pratar SMHI om det engelska regnet ska in hur påverkar det?

- Det vill vi inte tro på, vi tror på sol nu, ler Johan.

Idag plockar de ”bara” en sex-sju ton, vad som ska ut till butik i veckan. Den stora skörden - av en senare sort - kommer först i september.

Men om det kommer regn så potatisen står länge under vatten kvävs skörden, säger Johan. Oron för regn hänger i från morgon till läggdags.

- Man är orolig hela tiden så man kan inte sova, säger han

Reporter Peder Losten
 peder.losten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista