Svar om datafel på Ryhov dröjer länge

Trots att gårdagens elavbrott på länssjukhuset Ryhov slog ut alla datorservrarna som finns där så kommer det dröja innan man får veta vad som egentligen hände.

När servrarna slogs ut lamslogs de anställda i sitt arbete. De kunde inte komma åt några patientjournaler, akutlistor eller ens skriva kvitton.

Och trots oron från de anställda sa IT-direktör Lennart Storm till nyheterna igår att man inte skulle utreda det inträffade förrän efter semestern.

Men sjukhusdirektör Karl Gustav Bartoll säger att ärendet ska prioriteras.

- Det ska ta så kort tid som möjligt, men vi måste vara noggranna i den här utredningen.  

Nu ligger alltså bollen hos IT-direktör Lennart Storm som ska utreda vad det var som hände igår, så att något liknande inte händer igen. Men enligt vad Lennart Storm sa till nyheterna igår så menar han inte tillsätta någon utredning förrän efter semestern om några veckor. Och detta trots att delar av personalen är väldigt kritiska och uttrycker en stor oro för patienternas säkerhet.

- Vi är oroliga för patienternas skull, säger Helena Ek och Peter Ljung jobbar på den medicinska vårdavdelningen C på länssjukhuset Ryhov.

Men Sjukhusdirektör Karl Gustav Bartoll säger att datorhaveri är något som de anställda på länssjukhuset Ryhov tyvärr kommer att få vänja sig vid, för det nya datorsystemet för patienthantering är inte installerat till fullo förrän om ungefär två år, och fram tills dess får man räkna med obalans säger han.

- Jag förstår de anställda, men satidigt måste vi vara medvetna om att det finns inga tekniska system som är hundraprocentiga, säger Bartoll.

Helena Gustafsson

helena.gustafsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista