Drograttfyllorna ökar lavinartat

Statistik från Brottsförebyggande rådet visar att drograttfyllorna har ökat med 118 procent på fem år i Jönköpings län.
Sven Davidsson som är kommissarie på Jönköpingspolisen, tror att bättre utbildning av poliserna är en av dom största orsakerna till ökningen.

Statistisk från Vägverket visar att en fjärdel av alla dödsolyckor i trafiken är alkohol- eller drogrelaterade, samtidigt som antalet bilister som grips med narkotika i kroppen, har ökat ordentligt under dom senaste fem åren.

I hela landet anmäldes enligt Brottsförebyggande rådet, BRÅ, nästan 10 000 drograttfyllor förra året. De är att jämföra med bara drygt 3700 anmälda drograttfyllor under år 2001.

Och trenden märks även i Jönköpings län. Under år 2001anmäldes 101 drograttfyllor här, mot 220 stycken under förra året. Det är en ökning med hela 118 procent. Och kanske går länet mot nya rekordsiffror i år. Hittills har 105 stycken drograttfyllor blivit anmälda.

Sven Davidsson är pessimistisk om att få bort antalet drograttfyllor helt och hållet:

-Jag tror att det är väldigt svårt att få bort alla drograttfyllor. Det här är ett samhällsproblem vi har, men vi försöker genom att rapportera dra vårt strå till stacken.  

Reporter: Jerry Sandberg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista