Fel på batteribackup orsakade datorkrasch på Ryhov

Det var två batteribackuper som inte slog till som de skulle, som orsakade strömavbrottet på länssjukhuset Ryhov i torsdags.

När huvudströmmen gick slocknade samtliga datorservrar på sjukhuset, sammanlagt ett 60-tal, och det medförde stora problem för anställda och patienter.

Provtagningarna påverkades, journaler och akutlistor gick inte att komma åt och det var omöjligt att utfärda några patientbrickor eller ta betalt. En del patienter som skulle till olika boenden kunde inte åka hem eftersom man inte kunde skicka med korrekta papper. Det mesta satt fast i de släckta datorsystemen.

Men sjukhusdirektör Karl Gustav Bartoll säger att något sånt här ska inte kunna ske.

-Vi ska naturligtvis se till att sannolikheten inte ska finnas i fortsättningen heller men teknik är teknik tyvärr, säger han. 

En del anställda har uttryckt oro för patienternas liv men så illa menar Karl Gustav Bartoll att det inte är.

-Det är väldigt svårt att göra den kopplingen. Naturligtvis blir det svårare att hantera situationer på normalt vis när man råkar ut för något sånt här men några andra spekulationer om risker kan man inte göra, menar han.   

Länssjukhuset Ryhov håller på att genomföra ett systemskifte som sjukhusdirektören medger kommer innebära ännu fler datorproblem i framtiden. Han säger att inget system är hundraprocentigt och att det inte är något konstigt med det.

Reporter: Érik Moreau
erik.moreau@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista