Könssjukdomar ökar drastiskt

Den vanligaste bland könssjukdomarna, klamydia, har i Jönköpings län ökat med 31 % under det första halvåret i år, jämfört med samma period förra året.

En anledning till den ökade siffran är förbättrade tester. Men en avgörande orsak är en attitydförändring till säkert sex, allt fler ungdomar struntar i att använda kondom. Det menar Joacim Benes som är med i både RFSL och RFSU.

-Självklart är det en attitydförändring och man märker det på att kondomanvändningen har minskat nu de senaste åren, fast tillgången på kondomer både är enklare och billigare, säger han.

Antalet anmälda fall av HIV är förhållandevis lågt i länet, men i landet som helhet har antalet anmälda fall inte varit så högt på 20 år och dagen-efter-piller är nåt som används allt mer.

Både tidigare undersökningar från folkhälsoinstitutet och RFSL pekar på en attitydförändring till säkert sex.

-Folk är bekväma och tänker det gäller inte mig, jag kan inte få könssjukdomar. Många tjejer vågar inte fråga och tänker att jag kan köpa ett dagen-efter-piller på Apoteket, säger 20 åriga Jenny och Nicole.

Trots gott om information om könssjukdomar är det ändå mer information som är det mest effektiva sättet att ändra sexvanorna på, menar Joacim Benes.

-Information, kunskap och att gå ut och möta ungdomarna i deras egen miljö, det är viktigt säger han.

Reporter: Helen Birch, SR Kronoberg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista