Säljare struntar i spärrtjänst

Även om du har anslutit dig till företaget Nix Telefon - för du vill slippa samtal från olika telefonförsäljare - så riskerar du nu ändå att bli uppringd av irriterande säljare.

Genom att etablera sig utomlands och ringa därifrån, försöker en del telemarketingföretag komma undan Nix-registret.

Axel Tandberg som är jurist på Nix Telefon säger att oseriösa företag är ett problem.

- Man vill ju inte bli störd, det är därför man gått med i spärregistret. Att företagen inte respekterar det är bara dumt, säger han. 

Strumpor och naturläkemedel

Under förra året fick företaget Nix Telefon in samtal från uppretade kunder om företag som ringde till dem från utlandet och erbjöd allt från strumpor till naturläkemedel. Det här trots att de var anslutna till Nix-registret som ska stoppa den typen av samtal.

Och trenden fortsätter. I år verkar det som om ett antal olika företag har etablerat sig i framförallt Spanien. Där jobbar ungdomar kvällspass och sitter och ringer till svenska kunder.

När man uppger att man är ansluten till Nix säger säljaren antingen att företaget inte har tillgång till Nix, eller så drar de på det och kan inte riktigt svara på varför man just blivit uppringd.

Oseriösa företag

Vill man sedan prata med chefen för försäljningsföretaget så är det en väldigt krånglig historia. Man möts av telefonsvarare på konstiga telefontider eller helt enkelt felaktiga nummer.

Men Axel Tandberg, jurist på Nix Telefon, menar att man ska inte behöva bli uppringt av svenska företag från utlandet.

- Alla företag som ringer till Sverige måste kontrollera vilka som har tackat nej till samtal, säger han.

Men det här struntar alltså de oseriösa företagen blankt i vilket ju innebär att Nix inte kan leva upp till sitt uppdrag.

- Om man blir uppringd av de här företagen är det bara att säga nej tack och lägga på luren, säger Axel Tandberg.

Helena Gustafsson

helena.gustafsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista