Stöldvåg mot parkeringsautomater

I natt skedde ännu ett inbrott i en parkeringsautomat i Jönköping. Bara under den senaste månaden har nu 30 parkeringsautomater i Jönköping plundrats på mynt, vilket har blivit väldigt kostsamt för tekniska kontoret i Jönköping som sköter automaterna.

Man blir ledsen när man under lång tid, varje vecka, upptäcker att 2-3 automater är uppbrutna och mynten är borta och automaterna är sönder, säger Per Hasselkvist verksamhetschef på tekniska kontoret i Jönköping.

Sedan mitten av juni har 30 stölder skett i Jönköpings parkeringsautomater och alla har gått till på samma sätt. Gärningsmannen har brutit upp myntluckan med en borr och tömt automaten på mynt. Polisen har inte kunnat arbeta med ärendet eftersom det inte finns några vittnesmål eller signalement på någon misstänkt. Men Per Hasselkvist misstänker starkt att det handlar om samma gärningsman.

- Tillvägagångssättet är exakt likadant på alla stölderna. Dom är också lokalt förankrade för i stort sett alla dom här inbrotten har skett i centrala Jönköping och ingen av grannkommunerna har rapporterat några stölder, säger han.

- Vad har ni kunnat göra åt det här problemet?

- Vi har ändrat tömningsrutinerna. Nu har vi gått över till kvällstömning för att tjuvarna inte ska få med sig så mycket mynt, men förstörelsen är ju densamma, säger Hasselkvist.

Att reparera en trasig automat är en betydligt större kostnad för kommunen än den summa mynt som försvinner från automaterna. Samtliga automater i Jönköping är köpta från företaget Cale. Hans Millfjord, säljare på Cale, menar att den ökade tillgängligheten på verktyg gjort det svårare att göra automaterna helt säkra.

- Förr så var det svårt att få tag i dom delarna men i dag har det blivit billigt att skaffa det här, säger han och fortsätter med att säga att han tycker att det borde finnas fler kortautomater.

- På vissa ställen kanske man kan ha ren kortautomat men alla har inte kort och då måste man komplettera med myntautomat, säger Per Hasselkvist.

Reporter Mikael Olofsson
 mikael.olofsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista