Regnvädret gör badsjöar smutsiga

Allt regnande gör att flera av länets badsjöar får högre bakteriehalter än normalt.

Just nu har mer än hälften av badplatserna i exempelvis Habo och Mullsjö förhöjda halter.

Inte nog med att det regniga och kalla vädret tar bort all lust för att bada, regnet gör dessutom flera av länets sjöar otrevliga eller odugliga att bada i. För flera sjöar får nu anmärkningar på sina badvatten just på grund av regnet.

-I fyra av kommunernas sju badjöar är resultatet tjänligt med anmärkning. Och det är ganska ovanligt, säger Margareta Levin, miljöinspektör i Habo och Mulljsö kommun. 

Även på andra platser i länet har regnet förstört vattenkvalitén. När det regnade som värst för ett par veckor sedan så hade nästan varenda sjö i Tranåstrakten för mycket bakterier i vattnet och Trollsjön fick till och med badförbud.

Koliforma bakterier i vattnet

Det handlar om så kallade koliforma bakterier som det visserligen går att bada i men som inte är så nyttiga att svälja - bakterier som finns i jord och avföring och som spolas ut i vattnet i och med regn och de höga vattenstånden. Något som miljöinspektörerna i kommunerna noterar som tjänligt men med anmärkning.

Just nu har bland annat Stora Gavlö och Södra Fyllen i Värnamo fått anmärkningar liksom Forsabadet i Nässjö och fler än hälften av sjöarna i Habo och Mullsjö, nämligen Furusjön, Stråken och Sandhemssjön och värdena kan fortsätta att stiga.

-Ja, det kan de ju göra. Men vi fortsätter att kontrollera vattnet systematiskt.

Jenny Almlöf

jenny.almlöf@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista