Drunkningsrisk i egna badpoolen

Badpool på gräsmattan har blivit en sommarhit bland barnfamiljer i år.
Men trots att lagen ställer krav på skydd och trots att en större, flyttbar pool kan innehålla flera tusen liter vatten så finns det inga skydd att köpa för att hindra drunkningsolyckor.

- Det finns inget att lägga över för att skydda, säger Maria Andersson som arbetar i en leksaksaffär i Linköping där man också säljer badpooler.

För fasta pooler finns det regler från Boverket om särskilda skydd om vattendjupet i poolen är två decimeter eller mer. I det sammanhanget kan det krävas bygglov.

Samma regler gäller för flyttbara och upplåsbara pooler, där det idag finns flera stora modeller med ett vattendjup på betydligt mer än 20 centimeter. Men poolskydd till dem finns det alltså inga och Maria Andersson har aldrig varit med om att någon kund frågat om det heller.

- Vi har inte haft några kunder som frågat efter säkerhet kring pooler på gräsmattan, säger hon.

Det är poolens ägare som har ansvaret för om någon olycka händer.

Särskilt viktigt är det att skydda mot olyckor med barn, enligt lagen.

Händer det något så kan poolens ägare, till exempel villaägaren, åtalas och dömas. Drunkningsolyckor är den vanligaste dödsorsaken bland små barn.

Maria Petersson abetar på Boverket i Karlskrona.

- Jag ser väldigt många som inte verkar vara skyddade. Jag tror inte att folk inser vilka tragedier som kan inträffa. Det gäller att tänka kan andra barn komma in på din tomt är du ansvarig för dom också, säger hon.

De tunna plastöverdrag som finns att köpa till en del mindre poolmodeller hindrar inte från drunkningstillbud. Det säger biträdande butikschef Maria Andersson i Linköping.

- Det ligger som en plast över och ramlar man över en sådan så blir det att det sjunker ner, det är inget skydd, säger hon.

Reporter Raina Medelius
 raina.medelius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista